14 Ιαν 2016

Όλα «δουλειά» είναι


Του Παύλου Κιρκασίδη

Με αφορμή τους «καημένους» τους εργαζόμενους της Eldorado που θα χάσουν τη «δουλίτσα» τους» απλά να υπενθυμίσουμε πως η επίκληση της «δουλειάς» ως εντεταλμένης και δη «άνωθεν» με ζητούμενο την απεμπόληση της ατομικής ευθύνης έχει αποτελέσει κατά (κρίσεως) καιρούς (...) την βασική υπερασπιστική γραμμή των προς τούτο εντεταλμένων, και συνήθως αντί ελεεινού πινακίου φακής. (ενίοτε και αντί πολλών περισσοτέρων και ποικίλων ωφελημάτων).


Όλοι κάποια «δουλειά» κάνουν. Δουλειά κάνει και αυτός που θεραπεύει αρρώστους με 600 ευρώ τον μήνα δουλεύοντας σα χαμάλης σε κάποια εξωτερικά ιατρεία, δουλειά κάνει και εκείνος που δουλεύει σαν γιατρός εξωτερικών ιατρείων σκάβοντας χαντάκια κάτω από το λιοπύρι ή την παγωνιά για κάποιο εργολάβο ανασφάλιστος και με μεροκάματο 15 ευρώ, δουλειά κάνει και ο ματατζής που χτυπάει οικονομικά εξαθλιωμένους γέροντες, δουλειά κάνει και ένας μπράβος νυχτερινού κέντρου που «φροντίζει» για την εύρυθμο λειτουργία του, δουλειά κάνει και ένας δήμιος στο Ριάντ που παίρνει το κεφάλι του «άπιστου». 

Όλοι κάποια «δουλειά» κάνουν, κάθε φορά όμως που η συγκεκριμένη λέξη δολίως αποκόπτεται από το περιεχόμενό της, κάποιο αίμα έχει χυθεί άδικα και η γνωστή φράση «εγώ εντολές εκτελούσα», ιστορικά τουλάχιστον, δεν δείχνει να πείθει ιδιαίτερα εκείνους που, από «οποιαδήποτε θέση» έχουν χρεωθεί με το έργο τής δικαίωσής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: