5 Ιαν 2016

Κουβέιτ και Σουδάν απελαύνουν τους Ιρανούς διπλωμάτες - Ανεξέλεγκτη η κλιμάκωση

Photo: Reuters
Μετά τη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν, το μεσημέρι της Τρίτης και το Κουβέιτ προχώρησε στη διακοπή των διπλωματικών του σχέσεων με το Ιράν, μετά τη ρήξη μεταξύ της Τεχεράνης και Σαουδικής Αραβίας στο πλευρό της οποίας τώρα τάσσεται και το Σουδάν, διατάσσοντας και αυτό την εντός 15 ημερών απέλαση όλων των ιρανών διπλωματών που βρίσκονται εντός των συνόρων της.




Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ, ήδη ανακάλεσε τη διπλωματική της αντιπροσωπεία από την ιρανική πρωτεύουσα, ενώ ταυτόχρονα, πηγή του ΥΠΕΞ της ίδιας χώρας κατηγόρησε το Ιράν για «παραβιάσεις κανόνων που αφορούν την παροχή ασφάλειας στις διπλωματικές αποστολές».

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός αξιωματούχος του Κουβέιτ αναφέρθηκε σε «απροθυμία» του Ιράν να προστατεύσει τους ξένους διπλωμάτες που βρίσκονται στη χώρα, κάτι που η ίδια η κυβέρνηση Ρουχανί έχει απορρίψει κατηγορηματικά, αναφερόμενη σε τουλάχιστον 40 συλλήψεις ατόμων που έγιναν μετά την επίθεση και εισβολή εξοργισμένου πλήθους στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη.

Μια ενδιάμεση στάση δείχνουν να κρατούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μη αποπέμποντας μεν τους ιρανούς διπλωμάτες που βρίσκονται στο έδαφός της, αποφασίζοντας ωστόσο να περιορίσουν τον αριθμό τους.

Στη διακοπή όμως των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν προχώρησε και η κυβέρνηση του Σουδάν, που εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Σαουδική Αραβία και, σύμφωνα με το Associated Press, έδωσε στους ιρανούς διπλωμάτες διορία δυο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, για την ανεξέλεγκτη πλέον τροπή που έχει λάβει η ένταση στον απόηχο του αποκεφαλισμού στο Ριάντ του εξέχοντος σιίτη κληρικού Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ. η διεθνής κοινότητα εμφανίζεται να προτρέπει τις δύο πλευρές να κάνουν προσπάθειες αποκλιμάκωσης, μεταξύ των οποίων η Ρωσία που εξέφρασε τη διάθεσή της να αναλάβει ρόλο ουδέτερου διαμεσολαβητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: